news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
FOKUS
7 Zaman Sangat Ditakuti Rasululla

ahli_ibadah

 

1. Punca Kebinasaan Seseorang: Memenuhi Kehendak Isteri dan Anak

Dari Abu Hurairah RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Akan datang suatu zaman di mana orang yang beriman tidak akan dapat menyelamatkan imannya, kecuali apabila dia lari membawanya dari puncak bukit ke puncak bukit yang lain, dan dari suatu gua ke gua yang lain. Maka apabila zaman itu telah tiba, segala sumber pendapatan tidak dapat diperoleh kecuali dengan melaksanakan sesuatu yang menyebabkan kemurkaan Allah SWT. Apabila ini telah terjadi, maka kebinasaan seseorang adalah disebabkan memenuhi kehendak isteri dan anak-anaknya. Kalau dia tidak mempunyai isteri dan anak, maka kebinasaannya disebabkan memenuhi kehendak kedua ibu bapanya. Dan jikalau ibu bapanya sudah tidak ada lagi, maka kebinasaannya disebabkan mengikuti kehendak keluarganya atau disebabkan mengikuti kehendak jiran tetangganya. Sahabat bertanya: ‘Wahai Rasulullah SAW, apakah maksud perkataan engkau itu?” Nabi SAW menjawab: ‘Mereka akan menghinanya dengan kesempitan hidupnya. Maka ketika itu sesungguhnya dia telah menceburkan dirinya ke jurang-jurang kebinasaan yang akan menghancurkan dirinya.” (HR Baihaqi).

 

2. Perselisihan yang Banyak

Daripada Abi Nijih ‘Irbadh bin Sariyah RA, beliau berkata: “Telah menasihati kami Rasulullah SAW akan satu nasihat yang menggetarkan hati kami dan menitiskan air kami ketika mendengarnya, lalu kami berkata, Ya Rasulullah! Seolah-olah ini adalah nasihat yang terakhir sekali maka berikanlah pesanan kepada kami. Lalu Baginda pun bersabda: ‘Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekali pun yang memimpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti dia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunahku dan sunah para khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunah-sunah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baru (bidaah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bidaah itu adalah sesat.” (HR Abu Daud dan Tirmizi).

 

3. Hilangnya Sifat Amanah

Daripada Huzaifah bin Al-Yaman RA, katanya: “...kemudian jadilah orang ramai berjual beli, maka hampir sahaja tiada seorang pun yang suka menunaikan amanah, sehingga dikatakan orang bahawasanya di kalangan Bani Fulan (di kampung yang tertentu) itu ada seorang yang sangat baik memegang amanah, sangat terpercaya dan orang ramai mengatakan: ‘Alangkah tekunnya dia dalam bekerja, alangkah indahnya pekerjaannya, alangkah cerdik otaknya. Padahal di dalam hatinya sudah tiada lagi keimanan sekali pun hanya seberat timbangan biji sawi.” (HR Bukhari dan Muslim).

 

4. Penyakit Umat Islam Masa Kini

Daripada Abu Hurairah RA, beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Umatku akan ditimpa penyakit -penyakit yang pernah menimpa umat-umat terdahulu.” Sahabat bertanya: ‘Apakah penyakit-penyakit umat-umat terdahulu itu?’ Maka Nabi SAW menjawab: ‘Penyakit-penyakit itu adalah, (1)Terlalu sombong, (2) Terlalu mewah, (3) Mengumpulkan harta sebanyak mungkin, (4) Tipu menipu dalam merebut harta benda dunia, (5) Saling marah memarahi, (6) Dengki-mendengki sehingga menjadi zalim menzalimi.” (HR Hakim).

 

5.Manusia Tak Peduli Mengenai Sumber Pendapatannya

Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata, bersabda Rasulullah SAW: “Akan datang suatu zaman seseorang tidak mempedulikan daripada mana dia mendapatkan harta, apakah dari sumber yang halal atau pun haram.” (HR Muslim).

 

6. Menjual Agama Kerana Dunia

Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Akan keluar pada akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka berpakaian di hadapan orang lain dengan pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan perkataan mereka lebih manis daripada gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala. Allah SWT berfirman kepada mereka: ‘Apakah kamu tertipu dengan kelembutan-Ku? Ataukah kamu terlalu berani berbohong kepada-Ku? Demi kebesaran-Ku, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim (cendekiawan) pun akan menjadi bingung.” (HR Tirmizi)

 

7. Pendusta Dan Pengkhianat

Daripada Abu Hurairah RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan tipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta. Pengkhianat akan disuruh memegang amanah dan orang yang amanah dikatakan pengkhianat. Dan yang berkesempatan berbicara (cuba membetulkan) hanyalah golongan “Ruwaibidhah.” Sahabat bertanya: ‘Apakah Ruwaibidhah itu wahai Rasulullah?’ Nabi SAW menjawab: ‘Orang kerdil, hina, dan tidak mengetahui bagaimana hendak mengurus orang yang ramai.” (HR Ibnu Majah).

 
Tempat Cahaya Berlapis Cahaya

rezekiPernah seorang kawan datang dan mengadu kepada penulis mengenai masalah rumah tangganya. Panjang lebar dia bercerita dengan penuh kesedihan. Betapa hatinya terasa kusut dan fikirannya menjadi buntu. Penulis hanya mengiakan dan mendengar dengan teliti apa yang diluahkan.

 
Punca Rezeki Mempengaruhi Perilaku Manusia

rezekiSebut saja namanya Pak Rahman. Beliau hanya seorang pesawah yang hanya memiliki sepetak tanah untuk ditanam di Nusa Tenggara Barat Indonesia. Pak Rahman menggantungkan sepenuhnya hasil tanaman itu bagi menyara seluruh anggota keluarganya yang terdiri daripada isteri dan lima anak. Kerana kesederhanaannya, keluarga yang dipimpin terpilih sebagai Keluarga Tauladan Islam (Keluarga Mithali) peringkat kebangsaan mengalahkan peserta keluarga lain yang berjawatan profesor, pensyarah dan pegawai kerajaan.

 
Sisi-Sisi Gelap Dunia Siber

sisiGelap_siberCyberspace atau ‘dunia siber’adalah sebuah ruang maya yang dibentuk melalui jaringan antara komputer yang ketika ‘mengembara’ di dalamnya kita akan menemukan berbagai panorama, dengan berbagai paradoks dan kontradiksi: Kesenangan/ketakutan, kebaikan/keburukan, keaslian/kepalsuan, kecintaan/kebencian. Paradoks cyberspace dalam hal ini, memang sama saja dengan paradoks di dalam ‘dunia nyata’, akan tetapi ia bersifat lebih ekstrem, lebih kuat, lebih langsung dan lebih radikal.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 1 of 15


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.