news menu leftnews menu right
Laman Utama Kategori Lain >> Zihin Mukmin
Zihin Mukmin
Bersama, Berkasih Sayang!

bersama_berkasih_sayangAl-Quran telah menyebut dengan jelas melalui dua ayat di dalam surah al-Fath dan al-Maidah akan dua sifat utama umat ini iaitu: (bersikap kasih sayang serta belas kasihan sesama sendiri) dan                (yang bersikap lemah lembut terhadap orang yang Mukmin). Dua sifat ini telah disebutkan oleh Allah SWT sendiri untuk umat ini. Disebut dengan tegas dan penuh pujian. Inilah sifat yang sepatutnya menjadi jati diri hakiki umat ini.

 
Adakah Armageddon, Al-Malhamah Al-Kubra?

kometAkhir-akhir ini, dunia digemparkan dengan ramalan-ramalan liar tentang peristiwa akan terjadinya hari kiamat. Ramalan-ramalan ini amat kuat kedengaran dari Barat dengan dakwaan bahawa pada tahun 2012 yang lepas merupakan tahun akan terjadinya hari kiamat bagi seluruh umat manusia. Barat menggunakan istilah-istilah tertentu menurut agama Yahudi dan Kristian sebagai usaha bagi meniup bibit-bibit kepercayaan dalam diri seluruh umat manusia tentang bakal terjadinya hari kiamat pada tahun 2012.

 
‘Ahsanul Qaul’ Membentuk Islah Diri Mantap

Islah_diri

Percakapan akan memberikan kesan yang segera kepada hati. Maka seorang yang beriman akan memastikan percakapan yang dituturkan dan percakapan yang didengar setiap hari adalah percakapan yang akan meneguhkan lagi keimanan dan ketakwaan hati kepada Allah SWT. Dan kerana itulah jugalah Rasulullah SAW mengingatkan kita bahawa agama seseorang itu dicerna dan dibentuk oleh teman rapat dalam pergaulan hariannya.

 
Apabila HARGA Dunia Menjadi Kecil dan HARGA Akhirat Menjadi Mahal

AkhiratApabila membicarakan berkenaan dengan zihin, ia merujuk kepada minda dan kerangka pemikiran bagi sesuatu minda itu. Tingkah laku kita ditentukan oleh tanggapan dan pemahaman kita terhadap sesuatu input. Persepsi serta tanggapan ini dicorakkan oleh zihin kita. Manakala zihin kita itu sangat dikuasai oleh sistem kepercayaan kita. Sistem kepercayaan ini tempatnya ialah di hati kita.

 
« StartPrev123456NextEnd »

Page 1 of 6


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.