news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus Punca Rezeki Mempengaruhi Perilaku Manusia
Punca Rezeki Mempengaruhi Perilaku Manusia

Salah satu aspek penilaian utama keluarga tauladan ialah sejauhmana peranan ibu bapa dalam membesarkan dan mendidik anak-anak. Pak Rahman berjaya menjadikan kelima-lima anaknya mencapai kejayaan akademik daripada universiti ternama tempatan. Meskipun sebagai petani kecil, beliau mampu membiayai kesemua anaknya dengan peluh keringatnya sendiri, tanpa pinjaman. Ketika pemilihan keluarga mithali ini dianjurkan iaitu pada tahun 2006, dua orang anaknya berjaya membolot gelar sarjana dan tiga yang lainnya bergelar sarjana muda.

Apabila ditanya oleh juri apa rahsia kunci kejayaan itu? Pak Rahman menjawab dengan tegas: “Sepanjang membesarkan dan menjaga anak dengan penuh kasih sayang, saya tidak pernah memberi makan kepada anak-anak saya daripada sumber dan rezeki yang haram walau sebutir beras sekalipun. Saya memastikan bahawa tidak ada satupun wang yang saya biayai yang didapatkan daripada sumber yang tidak halal”.

Itulah resipi rahsia di sebalik kejayaan pendidikan anak-anaknya. Meskipun hanya seorang pesawah yang berpendapatan rendah dan hanya cukup-cukup untuk makan, itu bukan halangan dan kekangan bagi mendidik anak-anaknya ke puncak menara gading. Ternyata, bukan harta yang melimpah, kemudahan first class atau pangkat dan jawatan yang tinggi dalam mencapai satu kejayaan.

Keberkatan Dari Sumber Halal

Di dalam Islam sendiri, perkara mengenai sumber makanan yang halal amat ditekankan dalam menjalankan kehidupan. Ramai dalam kalangan umat Islam yang memandang enteng masalah ini kerana ia dianggap tidak secara langsung memakan makanan yang haram, asalkan yang dimakan tidak haram sesuai dengan zatnya seperti memakan daging khinzir dan minum arak.

 


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.