news menu leftnews menu right
Laman Utama artikel Analisis
Analisis


Ilmu atau Kerjaya?

kerjayaKemunculan ratusan pusat pendidikan tinggi swasta menambahkan jumlah rakyat Malaysia yang berpendidikan tinggi dan selaras dengan sasaran yang ditetapkan di mana pada tahun 2020, 40 peratus penduduk mempunyai tahap pendidikan selepas Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), iaitu di peringkat tertiari.

 
Kembali Kepada Pendidikan Berlandaskan Ahlus Sunnah Waljamaah

ahlus_sunnahBanyak faktor yang menyebabkan penyimpangan akidah berlaku dan umat Islam menjadi celaru dan keliru dan dikatakan ada yang murtad. Rasulullah SAW dalam hadisnya menyebutkan, di akhir zaman akan terdapat 73 firkah (kumpulan), Allah akan menerima satu firqah saja iaitu yang berdiri atas pegangan Ahlus Sunnah Wal Jamaah.

 
Gilapan Akar Tradisi Dalam Mencari Diri

penKesusasteraan, dilihat dari segi skop dan bidangnya ternyata sudah agak membebaskan diri daripada persoalan nilai tertentu. Nilainya sudah banyak yang bersifat relatif. Tegasnya, kerelatifan nilai yang digunakan dalam meletakkan ukuran terhadap sesuatu persoalan atau tema tidak lagi secara mutlak merujuk al-Quran. Meskipun dalam pendekatan mutakhir, terlihat unsur-unsur yang lebih jelas ke arah memberikan pewarnaan baharu terhadap kreativiti kesusasteraan dari pelbagai genre.

 
Membaca Semula Karya Hamka

hamkaSekiranya Hamka masih hidup, beliaulah penulis paling kaya di Asia Tenggara.” Begitulah catatan Buku Rekod Malaysia (1997). Apa tidaknya hampir sebahagian besar karyanya telah diulang cetak melebihi sepuluh kali oleh pelbagai penerbit di Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei. Sehingga ke hari ini, karya-karyanya yang berupa novel, buku agama, falsafah masih terus dicetak dan diterbitkan kembali dalam wajah baharu.

 
Penyair Sesat

penyair_sesatDalam konteks Alam Melayu, timbulnya istilah sastera pada awalnya semacam ada tujuan untuk menyisihkan diri dari tradisi keislaman. Istilah ini sebenarnya lahir dengan maksud yang baharu bersama lahirnya “kesusasteraan moden” selepas 1920an yang didatangkan penggunaan dari Indonesia.

 
« StartPrev12345NextEnd »

Page 1 of 5


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.