news menu leftnews menu right
Laman Utama artikel Analisis
Analisis


Kembali Kepada Pendidikan Berlandaskan Ahlus Sunnah Waljamaah

ahlus_sunnahBanyak faktor yang menyebabkan penyimpangan akidah berlaku dan umat Islam menjadi celaru dan keliru dan dikatakan ada yang murtad. Rasulullah SAW dalam hadisnya menyebutkan, di akhir zaman akan terdapat 73 firkah (kumpulan), Allah akan menerima satu firqah saja iaitu yang berdiri atas pegangan Ahlus Sunnah Wal Jamaah.

 
Gilapan Akar Tradisi Dalam Mencari Diri

penKesusasteraan, dilihat dari segi skop dan bidangnya ternyata sudah agak membebaskan diri daripada persoalan nilai tertentu. Nilainya sudah banyak yang bersifat relatif. Tegasnya, kerelatifan nilai yang digunakan dalam meletakkan ukuran terhadap sesuatu persoalan atau tema tidak lagi secara mutlak merujuk al-Quran. Meskipun dalam pendekatan mutakhir, terlihat unsur-unsur yang lebih jelas ke arah memberikan pewarnaan baharu terhadap kreativiti kesusasteraan dari pelbagai genre.

 
Membaca Semula Karya Hamka

hamkaSekiranya Hamka masih hidup, beliaulah penulis paling kaya di Asia Tenggara.” Begitulah catatan Buku Rekod Malaysia (1997). Apa tidaknya hampir sebahagian besar karyanya telah diulang cetak melebihi sepuluh kali oleh pelbagai penerbit di Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei. Sehingga ke hari ini, karya-karyanya yang berupa novel, buku agama, falsafah masih terus dicetak dan diterbitkan kembali dalam wajah baharu.

 
Penyair Sesat

penyair_sesatDalam konteks Alam Melayu, timbulnya istilah sastera pada awalnya semacam ada tujuan untuk menyisihkan diri dari tradisi keislaman. Istilah ini sebenarnya lahir dengan maksud yang baharu bersama lahirnya “kesusasteraan moden” selepas 1920an yang didatangkan penggunaan dari Indonesia.

 
Elakkan Jadi Penyair Sesat

 

penyair_sesatSecara umum mungkin kita berpendapat bahawa kesusasteraan dan persuratan Islam adalah sama. Tetapi jika ditinjau secara lebih terperinci dari sudut kandungan dan ruang lingkupnya ternyata kedua-dua istilah tersebut mempunyai banyak perbezaannya. Sama ada ia dilihat dari sudut sejarah kemunculannya dalam pemahaman dan pemakaiannya mahupun dilihat dari sudut mesej yang dibawa.

 
« StartPrev1234NextEnd »

Page 1 of 4


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.