news menu leftnews menu right
Laman Utama Topik
Topik
Perang Dua Kutub Antara Liberalisme Dan Radikalisme

extremeUmat Islam di Malaysia pada hari ini terperangkap antara dua ideologi berbeza yang sedang menyebarluaskan pengaruh dan fahaman masing-masing. Dua ideologi tersebut ialah ideologi liberalisme dan ideologi radikalisme.

Sebelum kita mengupas lebih lanjut berkenaan bagaimana dua ideologi ini tersebar di Malaysia khususnya dalam kalangan belia remaja, adalah lebih baik sekiranya kita memahami apakah definisi, perjuangan serta sejarah ringkas ideologi liberalisme dan radikalisme ini.

 
Paradoks Dua Siti

paradoksKe belakangan ini, dua nama Siti melonjak menjadi buah bibir yang menghiasi dada media massa sama ada media konvensional atau media baharu. Sungguhpun nama Siti pada asasnya merupakan nama popular dan menjadi pilihan masyarakat Melayu dalam memberi nama kepada anak mereka, akan tetapi kelibat dua Siti yang terakhir ini mencetuskan tanda tanya besar yang berlegar-legar dalam minda umat Islam di negara ini.

 
Para Suami Memanjakan Isteri Berpantang

berpantangKisah ibu meroyan selepas melahirkan anak bukan isu baharu kerana ia sering diperkatakan dan dibincangkan di mana-mana sahaja. Tambahan pula, kejadian terbaharu melibatkan seorang ibu muda yang mengelar anaknya berusia dua bulan beberapa bulan lalu menjadikan isu meroyan ini semakin hangat diperbincangkan. Soalnya, bagaimanakah kita ingin menyalahkan wanita tersebut jika peristiwa hitam itu berlaku di luar tahap sedar dirinya sendiri? Apatah lagi ketika dia sedang mengalami keadaan ‘meroyan’ selepas melahirkan anak.

 
Kisah Benar Disebalik Filem “SUNK INTO THE WOMB”

the-wombSeluruh negara pernah dikejutkan dengan berita seorang ibu berusia 32 tahun mengelar mati bayi perempuannya yang berusia dua bulan. Kejadian itu berlaku di kuarters Kem Desa Pahlawan, Kok Lanas, Kota Bharu dan Nur Areesa Sofia, anak bongsu dari tiga beradik itu disahkan mati jam 2.45 petang 5 Februari 2017 akibat dikelar dengan pisau pemotong sayur.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 1 of 17


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.