news menu leftnews menu right
Laman Utama Keluarga
Keluarga
Merintih & Hatinya Hancur Hatinya Hancur

ibuoleh Mohamed Jusoh

 

IBU merupakan tenaga pendidik yang utama dalam membentuk sesebuah keluarga sama ada akan berjaya membawa kebahagiaan kepada masyarakat dan negara atau sebaliknya. Ibu juga adalah insan yang terlebih dahulu memahami bahawa dia akan menjadi model dalam pendidikan anak-anak sehari-harian. Sebab itu, ramai bijak pandai menyatakan ibu sepatutnya menjadi model ikutan anak-anak, bukannya penyebab kehancuran sehingga menjejaskan masa depan kerana itulah asasnya, jika tidak betul ia menjadi sebab utama sistem masyarakat rosak.

 
Tegur Isteri Dengan Lemah Lembut

OLEH AZMAN YUSOF

PEPATAH Melayu ada menyebut: ”Apabila hendak menyampaikan perasaan, lakukan dengan perasaan; apabila hendak menyampaikan fikiran, lakukan dengan fikiran; apabila hendak menyampaikan kehendak lakukan dengan bijak; apabila hendak menyampaikan niat lakukan dengan cermat; apabila hendak menyampaikan maksud, lakukan secara patut”. Pepatah ini secara tersirat memberi petunjuk bahawa tutur kata yang baik dan berkesan adalah tutur kata yang peka dengan keadaan dan dilakukan dengan penuh cermat. Dengan itu, penuturnya akan dihormati dan dimuliakan orang.

 
Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.