news menu leftnews menu right
Laman Utama artikel Sekelibat
Sekelibat


Hikmah Disebalik Ibadah Haji

kaabahBulan Zulhijjah adalah bulan yang mulia di sisi Allah dan hari-hari awal dalam bulan Zulhijjah merupakan hari-hari yang paling dicintai Allah SWT. Ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW, iaitu Allah SWT telah mensyariatkan agar umat Islam banyak melakukan ibadah kepada Allah dengan cara memperbanyakkan tahlil, takbir, tasbih, tahmid, bersedekah, mengerjakan amal kebajikan dan berpuasa (HR Muslim).

 
Ingin Kenyang Di Akhirat, Tahanlah Lapar

kenyangKebiasaannya jika berat badan melepasi BMI (Body Mass Index) yang sepatutnya, kita akan mula panik dan menu yang selalu dinikmati akan cuba ditukar kepada menu yang melebihkan sayur-sayuran selain menjauhi menu yang mengandungi lemak dan kalori tinggi.

 
Marhaban Ya Ramadhan

marhaban_ramadhanLebih kurang 360 hari bersembunyi dalam lipatan masa, bulan Ramadan muncul kembali di tengah-tengah kaum muslimin. Secara bahasa, Ramadan berasal dari kata ramdha, yarmadhu, yang bererti panas yang terik atau panas yang membakar. Secara maknawiah kita biasa menghayati Ramadan sebagai bulan yang dapat membakar dan melebur segala dosa orang-orang yang berpuasa.

 
Alam Takambang Jadi Guru

 alam_takambangHutan kecil di belakang rumah yang pernah menjadi tempat babi berkubang, kediaman ayam hutan, sarang kerengga dan kongkiak, tempat lotong dan kera bergayutan, kini sudah rata dan terang. Buldozer meratah tanah belakang rumah itu selama dua hari dan kelihatan tunggul kayu yang bercampur tanah terkumpul di sana-sini untuk dibakar dan dihapuskan. Bonda berhasrat ingin menjadikan kawasan itu sebagai kebun buah-buahan dan sayuran, meneruskan keghairahan seorang warga desa untuk berbakti dengan tanah.

 
Vape Membenarkan Kemahuan

vapeNampaknya, isu yang paling hangat diperkatakan sekarang sudah tentu isu vape atau rokok elektronik yang melalui pernyataan yang berbeza-beza sama ada daripada pihak kepimpinan tertinggi negara, Majlis Fatwa Kebangsaan dan Kementerian Kesihatan Malaysia. Apatah lagi daripada pihak pengguna vape dan penjualnya. Sudah tentu mereka menolak pendirian Majlis Fatwa dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan menyambut baik pula sokongan yang diberikan daripada pihak kepimpinan.

 
« StartPrev12345NextEnd »

Page 1 of 5


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.