news menu leftnews menu right
Laman Utama Remaja
Remaja
Bertindak dengan Matlamat di Minda

thinkPerhatikan perlawanan bola sepak di televisyen. Bayangkan jika perlawanan selama sembilan puluh minit itu tanpa pintu gol. Semua pemain melakukan pelbagai aksi dan teknik menggelecek selama 45 minit, kemudian disambung selama 45 minit lagi. Namun segalanya seolah-olah tiada berkesudahan atau tiada berpenghujung. Segalanya tampak sia-sia sahaja kerana keputusannya sudah dijangka, sejauh mana pun usaha, teknik, strategi dan kekuatan kerja berpasukan yang mereka lakukan, keputusannya tetap sama, iaitu 0-0!

 
Hanya Kebaikan Yang Kita Beri

roots

oleh AMIZA KHUSYRI YUSOF

RASULULLAH s.a.w bersabda yang bermaksud: “Seorang Mukmin seperti pohon yang ditanam, setiap masa angin kerap meniupnya. Seorang Munafik ibarat tanaman padi, ia tidak akan disentuh melainkan waktu menuai.” (Riwayat Muslim)

Begitulah kehidupan Muslim, selalu diusik dan disentuh dengan pelbagai asbab. Ibarat pohon yang tidak pernah sunyi dari desir angin. Terliuk-lentok dibuai dan dihembus. Namun, akarnya kukuh mencengkam bumi, kuat dan ampuh.

Akar itu seperti hati seorang Mukmin. Tahan usik dan terlindung. Hati yang kuat dan ampuh dipacak iman, dibaja ibadah dan ukhuwwah.

 
Setiap Hari Adalah Transformasi!

pohon“Berubahlah!”“Kita perlu buat perubahan.”“Ayuh buat tranformasi.”Ungkapan-ungkapan di atas tentu sudah biasa kita dengar dalam hidup kita sehari-hari, sama ada diungkapkan untuk kita, atau kita mengungkapkannya kepada orang lain, atau kita terdengar ungkapan tersebut di mana-mana, sama ada di corong radio, media atau melalui orang perseorangan, sama ada individu yang kita kenali atau pun tidak.

 
Kita, Nakhoda & Sebuah Bahtera

kita_nakhoda_bahteraTENTU kita semua pernah melihat sebuah bahtera yang sedang teroleng-oleng dipukul ombak di tengah lautan. Bahtera itu dimudik menggunakan layar yang akan membawanya ke destinasi yang ditujui. Kelajuan bahtera itu ditentukan oleh kekuatan angin yang bertiup dan kecekapan nakhodanya.

 
« StartPrev123NextEnd »

Page 1 of 3


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.