news menu leftnews menu right
Laman Utama Kategori Lain >> Hikmah
Hikmah
Ajari Anakmu Ilmu Mengenal Alif, Mim, Alif(Allah Maha Esa)

alifKitab Ayyuhal Walad memuatkan dua puluh lima nasihat Al Imam Hujjatul Islam Abu Hamid Muhammad bin Muhammad al-Ghazali kepada seorang murid yang sangat mencintainya. Kesemua nasihat Imam al-Ghazali ini mengingatkan muridnya akan dunia yang penuh dusta dan penipuan dan menyarankan kesungguhan mengukuhkan iman untuk menyucikan jiwa dengan melaksanakan amalan soleh.

 
Mukjizat Allah Kepada Lelaki Pilihan

mukjizatPara nabi dan rasul ialah insan lelaki pilihan Allah SWT yang diberi tugas menyampaikan misi dengan dua matlamat iaitu khabar gembira lantaran mentaati dan mematuhi perintah Allah atau menyedarkan siksaan Allah pada hari Pembalasan apabila mengingkari peraturan dan suruhan-Nya.

 
Remaja Dulu Dan Sekalarang

remaja_duluDahulu dan sekarang adalah dua era yang direnggangkan oleh satu tempoh yang agak lama, mungkin 10 tahun, atau 20 tahun, 50 tahun, dan mungkin beratus tahun. Dalam tulisan ini saya akan menggunakan era keremajaan saya pada tahun-tahun 1950an dan beberapa tahun selepasnya sebagai latar untuk melihat perbezaan yang mungkin ditemui.

 
Hikmah Ayat Al-Kursi mengikut Hadis:

 

1)   Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya , Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2)   Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu , dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

 
Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.