news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Setiap Orang Boleh Mengubati Dirinya Sendiri?

ubat_sendiriPerkembangan dan teknologi perubatan pada zaman moden yang semakin canggih dan profesional menjadikan sektor perubatan tradisional semakin terpinggir. Walau bagaimanapun, seiring dengan kesan kehidupan moden dewasa ini yang semakin ketandusan nilai-nilai tradisi dan agama, perubatan Islamik masih dilihat sebagai ‘jalan’ penyelesaian ke arah kehidupan yang lebih baik. Selain diyakini sebagai ‘ibu’ segala penawar ubat yang menyembuhkan penyakit fizikal, perubatan Islam juga berkeupayaan untuk menyembuhkan penyakit-penyakit dalaman manusia.

 
Mengenali Hakikat Cinta Abadi

cinta_abadiSetiap kali memasuki bulan Februari, kita sentiasa disibukkan dengan isu ‘tradisional’ sekali gus kontroversial iaitu mengenai sambutan Hari Valentine. Tenaga dan fikiran kita habis untuk memperihalkan isu tersebut dan betul-betul dikerahkan dengan kadar maksimum. Ia sekali gus memberi amaran kepada umat Islam untuk tidak terikut-ikut dan meraikan amalan yang terhasil daripada produk budaya masyarakat Barat itu.

 
Bahaya Valentine’s Day

bahaya_valentineMenjelang sambutan Hari Memperingati Kekasih atau Valentine’s Day, di sana sini, pasti kelihatan iklan dan promosi serta slogan-slogan tentang cinta dan kasih sayang di antara sepasang kekasih seperti “tanpamu, ibarat tiada mentari yang menerangi hidupku” atau “A hundred hearts would be too few to carry all my love for you” bagi menyemarakkan lagi sambutan tersebut. Bukan sahaja kedai-kedai cenderamata, kedai-kedai coklat dan bunga juga sibuk mempromosikan barangan mereka.

 
Isu-isu Kontroversi Di Sebalik Pemikiran Ibn Taimiyyah

ibn_TaimiyyahPemikiran Ibn Taimiyyah (661-728/1263-1328) walaupun ada aslinya, banyak menimbulkan isu-isu kontroversi dalam masyarakat dan dunia Islam sejak dahulu sehingga sekarang. Dari segi asas perjuangan, beliau ingin mengembalikan masyarakat dan dunia Islam kepada tafsiran asal yang bersumber teks al-Quran dan al-Sunnah dan amalan generasi awal Islam (salaf). Dengan kata lain, perjuangan untuk mengembalikan umat Islam kepada amalan golongan salaf dan menolak pendekatan lain termasuk pendekatan bermazhab yang nampak berpecah, pendekatan falsafah yang melebihkan akal, pendekatan sufi yang membawa penyelewengan dan pendekatan Syiah yang melampau. Pendekatan Ibn Taimiyyah membawa kepada penggunaan nama-nama seperti aliran Salafiyyah, gerakan Salafi, Salafisme dan sebagainya.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 1 of 14


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.