news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Tempat Cahaya Berlapis Cahaya

rezekiPernah seorang kawan datang dan mengadu kepada penulis mengenai masalah rumah tangganya. Panjang lebar dia bercerita dengan penuh kesedihan. Betapa hatinya terasa kusut dan fikirannya menjadi buntu. Penulis hanya mengiakan dan mendengar dengan teliti apa yang diluahkan.

 
Punca Rezeki Mempengaruhi Perilaku Manusia

rezekiSebut saja namanya Pak Rahman. Beliau hanya seorang pesawah yang hanya memiliki sepetak tanah untuk ditanam di Nusa Tenggara Barat Indonesia. Pak Rahman menggantungkan sepenuhnya hasil tanaman itu bagi menyara seluruh anggota keluarganya yang terdiri daripada isteri dan lima anak. Kerana kesederhanaannya, keluarga yang dipimpin terpilih sebagai Keluarga Tauladan Islam (Keluarga Mithali) peringkat kebangsaan mengalahkan peserta keluarga lain yang berjawatan profesor, pensyarah dan pegawai kerajaan.

 
Sisi-Sisi Gelap Dunia Siber

sisiGelap_siberCyberspace atau ‘dunia siber’adalah sebuah ruang maya yang dibentuk melalui jaringan antara komputer yang ketika ‘mengembara’ di dalamnya kita akan menemukan berbagai panorama, dengan berbagai paradoks dan kontradiksi: Kesenangan/ketakutan, kebaikan/keburukan, keaslian/kepalsuan, kecintaan/kebencian. Paradoks cyberspace dalam hal ini, memang sama saja dengan paradoks di dalam ‘dunia nyata’, akan tetapi ia bersifat lebih ekstrem, lebih kuat, lebih langsung dan lebih radikal.

 
Berhala Moden Membawa Syirik Tanpa Disedari

smartphoneAkibat salah guna telefon pintar dan kemudahan internet, boleh jadi tanpa disedari kita terperangkap dengan amalan syirik. Syirik yang tidak diampuni dosanya apabila kita mengamalkannya itu? Iya betul. Perbuatan yang menyekutukan Allah SWT, Tuhan semesta alam. Bagaimana kita dapat dicap sebagai menyekutukan Allah sedangkan kita hanya memainkan gajet kita?

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 1 of 15


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.