news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Penyatuan Orang Melayu Penyatuan Orang Melayu

penyatuanKecenderungan untuk bekerjasama yang ditunjukkan oleh kedua-dua pucuk pimpinan UMNO dan PAS sejak kebelakangan ini mendapat pelbagai reaksi daripada serata lapisan masyarakat. Secara umum, istilah kerjasama dan penyatuan sememangnya membawa makna dan aura positif. Pihak yang menentang, atas alasan apa sekali pun, akan terpalit dengan aura negatif. Oleh sebab itu, suara-suara sumbang yang menentang niat murni ini akan sendirinya berundur atas kelemahan tapak pendirian mereka sendiri.

 
Keistimewaan Orang Melayu

keistimewaan_org_melayuKeistimewaan Melayu sentiasa menjadi buah mulut. Banyak pentas lagu-lagu bernada sumbang sentiasa dimainkan dalam hal keistimewaan Melayu. Sehingga kini, ia telah dibawa sehingga ke pentas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh COMANGO. Perenggan 6.2 tuntutan COMANGO mendakwa bahawa Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berkenaan hak-hak istimewa Melayu adalah bersifat diskriminasi dan dikatakan sebagai ‘alat politik’.

 
Salahkah Mempertahankan Bangsa Dan Tanah Air?

msiaAdakah salah mempertahankan tanah air sendiri atau bangsa sendiri seperti Melayu, Cina, India atau apa jua bangsa? Bukankah semua ini kurniaan Allah SWT kepada kita semua?

 
Angkara SI Kitul

sikitulKehebatan Kerajaan Melayu Melaka sebagai sebuah kerajaan negara kota yang terkenal sebagai empayar kelautan akhirnya runtuh dalam tempoh sepuluh hari sepuluh malam hanya disebabkan kelemahan dari dalam. Melaka merupakan sebuah kerajaan yang besar tetapi segelintir rakyatnya mempunyai jiwa politik yang kecil, berkelahi sesama sendiri dan mudah terpengaruh dengan fitnah.
Melaka pernah dipanggil “Venice of the East” oleh orang Barat. Gelaran itu diberikan kerana kemakmuran ekonomi yang dinikmati oleh penduduk sehingga menarik minat ramai pedagang dari timur dan barat untuk menjalankan transaksi perniagaan dan perdagangan menerusi pelabuhan entreport itu.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 2 of 11


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.