news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Adab Berpolitik Dalam Islam

adab_politikPolitik mempunyai kaitan yang erat dengan kuasa. Kuasa merupakan sumber utama bagi seseorang untuk memerintah. Dalam sistem demokrasi, kuasa diperolehi melalui pilihanraya. Kemenangan seseorang calon dalam pilihanraya bermakna ia sudah mendapat tiket untuk berkuasa.

 
Tahun 2016 Tahun Perpaduan

perpaduanMultaqa Alumni Al Azhar Serantau yang diadakan baru-baru ini menyisakan harapan baru untuk kepentingan bangsa Melayu dan umat Islam di negara ini. Pertemuan selama tiga hari itu telah mengasilkan resolusi yang menyeru agar semua elemen keIslaman di negara ini yang selama ini berpuak-puak sama ada dalam ideologi politik, aliran keagamaan, mazhab fiqh dan perbezaan pemikiran untuk bersatu padu demi kejayaan agama dan bangsa.

Dalam konteks politik misalnya, resolusi itu secara spesifik menggesa agar dua parti besar Melayu UMNO dan PAS untuk bersatu tak kira dalam bentuk permuafakatan politik dalam platform yang sama atau menjurus kepada mengukuhkan kerjasama politik tanpa formal.

 
Penyatuan Orang Melayu Penyatuan Orang Melayu

penyatuanKecenderungan untuk bekerjasama yang ditunjukkan oleh kedua-dua pucuk pimpinan UMNO dan PAS sejak kebelakangan ini mendapat pelbagai reaksi daripada serata lapisan masyarakat. Secara umum, istilah kerjasama dan penyatuan sememangnya membawa makna dan aura positif. Pihak yang menentang, atas alasan apa sekali pun, akan terpalit dengan aura negatif. Oleh sebab itu, suara-suara sumbang yang menentang niat murni ini akan sendirinya berundur atas kelemahan tapak pendirian mereka sendiri.

 
Keistimewaan Orang Melayu

keistimewaan_org_melayuKeistimewaan Melayu sentiasa menjadi buah mulut. Banyak pentas lagu-lagu bernada sumbang sentiasa dimainkan dalam hal keistimewaan Melayu. Sehingga kini, ia telah dibawa sehingga ke pentas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh COMANGO. Perenggan 6.2 tuntutan COMANGO mendakwa bahawa Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berkenaan hak-hak istimewa Melayu adalah bersifat diskriminasi dan dikatakan sebagai ‘alat politik’.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 2 of 12


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.