news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Bangsa Melayu Memimpin Dunia Islam?

bumiPADA pertengahan tahun 1996, telah dianjurkan satu seminar Jaringan Melayu Antarabangsa yang dilaksanakan di Jakarta. Setelah itu. pada tahun yang sama, giliran Kuala Lumpur yang menjadi tuan rumah Simposium Melayu Se-Dunia yang menghimpunkan tokoh-tokoh Melayu di rantau ini bagi membincangkan halatuju dan visi Melayu menghadapi cabaran abad 21 yang disifatkan sebagai era globalisasi di mana era ini dicirikan sebagai terbentuknya global village, perkampungan sejagat iaitu perkampungan tanpa sempadan geografi dan ideologi.

 
Falsafah Kepimpinan Berteraskan Islam

balanceKepimpinan Rasulullah s.a.w. dan khulafa al-Rasyidin pada suatu ketika dahulu telah terbukti cukup unggul. Mereka bukan mengejar pangkat, kedudukan, pujian, kesenangan dan kekayaan yang berlipat-ganda, tetapi bertujuan mencapai reda Allah s.w.t. Dengan kata lain, mereka tidak meletakkan pangkat, pujian, kekayaan dan sebagainya itu sebagai ukuran kejayaan bagi kepimpinan yang diterajui.

 
Wanita: Hala Tuju & Cabaran Dalam Dakwah

wanitaoleh HASLINA IBRAHIM

 

Perkembangan mtakhir ini menyaksikan terbentuknya pelbagai organisasi bukan kerajaan, badan kemanusiaan dan persatuan Islam yang memperjuangkan isu-isu kemasyarakatan. Dalam masa yang sama, agensi-agensi kerajaan yang berkaitan juga bergerak aktif dalam lapangan dakwah. Sebahagian daripada agensi-agensi tersebut digerakkan secara bersama oleh kaum Adam dengan kaum Hawa menjadi sayap kirinya, dan ada juga yang digerakkan sepenuhnya oleh kaum Hawa. Kepelbagaian ini perlulah diraikan. Kita sewajarnya bersyukur kerana wujudnya kesedaran dan usaha-usaha murni pelbagai pihak dan agensi dakwah dalam memastikan kelangsungan hidup masyarakat Islam yang makmur dan diberkati Ilahi.

 
Meningkatkan Kredibiliti Pendakwah

pendakwaholeh BURHANUDIN ABDUL JALAL

 

DAKWAH merupakan usaha perpindahan paradigma umat manusia kepada suatu tahap yang sesuai dengan tabiat semulajadi manusia ciptaan Allah s.w.t. Ini bermaksud, perpindahan berasaskan kesedaran daripada kekufuran kepada keislaman, kesesatan kepada kebenaran, kemungkaran kepada hidayah, negatif pada positif dan perkara-perkara buruk kepada kebaikan.

 
« StartPrev123456789NextEnd »

Page 2 of 9


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.