news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Peminpin Yand Tidak Jujur Suka Menipu Harakm Masuk Syurga

pemimpin_tak_jujurDalam al-Quran digambarkan bahawa sebarang krisis yang melanda sesebuah negara merupakan cerminan kepada apa yang telah dilakukan sama ada oleh rakyat mahupun pemimpinnya di masa lalu. Dalam perspektif teologi Islam, perkara ini disebut sebagai sunnatullah iaitu ketentuan Allah yang berkait rapat dengan hukum sebab akibat. Manusia melakukan perkara negatif, maka manusia juga yang akan menerima padahnya. Hukum ini pasti berlaku kepada semua makhluk-Nya tanpa terkecuali.

 
Bukan Salah UMNO Tapi..

bukan_salah-_UMNO_TapiDalam konteks Malaysia, Melayu dan Islam adalah synonymous. Apa yang menguntungkan orang Melayu, menguntungkan orang Islam. Apa yang merugikan orang Melayu, merugikan orang Islam. Demikianlah sebaliknya. Maka, apabila saya menggunakan salah satu perkataan tersebut, mengikut konteksnya, ia juga akan meliputi yang lainnya.

 
Adab Berpolitik Dalam Islam

adab_politikPolitik mempunyai kaitan yang erat dengan kuasa. Kuasa merupakan sumber utama bagi seseorang untuk memerintah. Dalam sistem demokrasi, kuasa diperolehi melalui pilihanraya. Kemenangan seseorang calon dalam pilihanraya bermakna ia sudah mendapat tiket untuk berkuasa.

 
Tahun 2016 Tahun Perpaduan

perpaduanMultaqa Alumni Al Azhar Serantau yang diadakan baru-baru ini menyisakan harapan baru untuk kepentingan bangsa Melayu dan umat Islam di negara ini. Pertemuan selama tiga hari itu telah mengasilkan resolusi yang menyeru agar semua elemen keIslaman di negara ini yang selama ini berpuak-puak sama ada dalam ideologi politik, aliran keagamaan, mazhab fiqh dan perbezaan pemikiran untuk bersatu padu demi kejayaan agama dan bangsa.

Dalam konteks politik misalnya, resolusi itu secara spesifik menggesa agar dua parti besar Melayu UMNO dan PAS untuk bersatu tak kira dalam bentuk permuafakatan politik dalam platform yang sama atau menjurus kepada mengukuhkan kerjasama politik tanpa formal.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 2 of 12


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.