news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Syiah & Pluralisme Agama

syiah_sept13PERKATAAN Syi’ah Dalambahasa Arab bermakna kumpulan penyokong.  Istilah Syi’at Ali, atau Syiat Uthman bermakna “kumpulan penyokong Ali atau kumpulan penyokong Uthman”. Kumpulan-kumpulan ini telah pun wujud sejak akhir hayat Rasulullah s.a.w lagi, dan mereka mula membentuk satu kumpulan yang kuat pada akhir zaman sahabah terutamanya Syi’at Ali. Di antara kumpulan pertama yang dikatakan membentuk golongan ini ialah Saba’iyyah yang diketuai oleh seorang tokoh kontroversi Yahudi, Abdullah bin Saba’, berkulit hitam dari Yaman dan memeluk agama Islam. Beliau pernah dikatakan mendewakan Ali sebagai tuhan di samping mendesak khalifah Uthman supaya bersikap adil terhadap kumpulannya.

 
Wanita Malaysia Dalam Persimpangan Hala Tuju?

wanita17sept13TERDAPAT dua sebab yang menarik perhatian orang lelaki mengenai nilai wanita Malaysia berdasarkan perbincangan akhbar dalam tempoh beberapa hari lalu.

 
Bangsa Melayu Memimpin Dunia Islam?

bumiPADA pertengahan tahun 1996, telah dianjurkan satu seminar Jaringan Melayu Antarabangsa yang dilaksanakan di Jakarta. Setelah itu. pada tahun yang sama, giliran Kuala Lumpur yang menjadi tuan rumah Simposium Melayu Se-Dunia yang menghimpunkan tokoh-tokoh Melayu di rantau ini bagi membincangkan halatuju dan visi Melayu menghadapi cabaran abad 21 yang disifatkan sebagai era globalisasi di mana era ini dicirikan sebagai terbentuknya global village, perkampungan sejagat iaitu perkampungan tanpa sempadan geografi dan ideologi.

 
Falsafah Kepimpinan Berteraskan Islam

balanceKepimpinan Rasulullah s.a.w. dan khulafa al-Rasyidin pada suatu ketika dahulu telah terbukti cukup unggul. Mereka bukan mengejar pangkat, kedudukan, pujian, kesenangan dan kekayaan yang berlipat-ganda, tetapi bertujuan mencapai reda Allah s.w.t. Dengan kata lain, mereka tidak meletakkan pangkat, pujian, kekayaan dan sebagainya itu sebagai ukuran kejayaan bagi kepimpinan yang diterajui.

 
« StartPrev123456789NextEnd »

Page 2 of 9


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.