news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Pindaan Akta 355 Usaha Mengangkat Martabat Mahkamah Syariah

paindan_akta355Pada 26 Mei 2016, Presiden PAS, YB Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang telah membentang Rang Undang-undang (RUU) Persendirian untuk meminda seksyen 2 Akta Mahkamah Syariah (Bidang kuasa Jenayah) 1965 (Disemak pada 1988) – selepas ini dikenali RUU 2016. Tujuan pindaan ini dibuat ialah bagi meningkatkan bidang kuasa Mahkamah Syariah yang terhad setakat denda RM5,000 sahaja, atau tiga tahun penjara atau/dan sebat enam kali kepada bidang kuasa yang lebih mengikut Syariah kecuali hukuman bunuh.

 
Pindaan Akta 355 Bukan Islam Tiada Sebab Bantah!

Tiada_sebab_bantahPada ketika ini terdapat satu undang-undang persekutuan iaitu Akta Bidang Kuasa Jenayah (Mahkamah Syariah) 1965 (Akta 355) memperuntukkan bahawa takat hukuman yang boleh dibuat oleh Dewan-Dewan Undangan Negeri hanyalah tiga tahun penjara, RM5,000 denda dan enam kali sebatan. Ini bermaksud, dari segi bidang kuasa, Mahkamah Syariah mempunyai kedudukan lebih rendah berbanding Mahkamah Majistret.

 
Peminpin Yand Tidak Jujur Suka Menipu Harakm Masuk Syurga

pemimpin_tak_jujurDalam al-Quran digambarkan bahawa sebarang krisis yang melanda sesebuah negara merupakan cerminan kepada apa yang telah dilakukan sama ada oleh rakyat mahupun pemimpinnya di masa lalu. Dalam perspektif teologi Islam, perkara ini disebut sebagai sunnatullah iaitu ketentuan Allah yang berkait rapat dengan hukum sebab akibat. Manusia melakukan perkara negatif, maka manusia juga yang akan menerima padahnya. Hukum ini pasti berlaku kepada semua makhluk-Nya tanpa terkecuali.

 
Bukan Salah UMNO Tapi..

bukan_salah-_UMNO_TapiDalam konteks Malaysia, Melayu dan Islam adalah synonymous. Apa yang menguntungkan orang Melayu, menguntungkan orang Islam. Apa yang merugikan orang Melayu, merugikan orang Islam. Demikianlah sebaliknya. Maka, apabila saya menggunakan salah satu perkataan tersebut, mengikut konteksnya, ia juga akan meliputi yang lainnya.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 2 of 13


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.