news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Berhala Moden Membawa Syirik Tanpa Disedari

smartphoneAkibat salah guna telefon pintar dan kemudahan internet, boleh jadi tanpa disedari kita terperangkap dengan amalan syirik. Syirik yang tidak diampuni dosanya apabila kita mengamalkannya itu? Iya betul. Perbuatan yang menyekutukan Allah SWT, Tuhan semesta alam. Bagaimana kita dapat dicap sebagai menyekutukan Allah sedangkan kita hanya memainkan gajet kita?

 
Kekang Masalah Penderaan Kanak-Kanak!

deraAnak berusia dua tahun ditemui di dalam tong ais, disyaki dibunuh oleh kekasih ibu! Ya Allah, benarkah apa yang ku baca? Di Malaysia? Betul ke? Apa sudah jadi dengan segelintir masyarakat negara ini sebenarnya? Jika dahulu tidak pernah terfikir akan ada kes-kes dera sehingga menjadi kes jenayah pembunuhan anak-anak kecil.

 
Institusi Keluarga Tiang Negara

institusi_keluargaBaru-baru ini, kita dikejutkan dengan kes anak terabai yang terjadi di Tampin, Negeri Sembilan. Kes ini seolah-olah merupakan rentetan daripada kes serupa yang berlaku di negeri yang sama pada dua tahun lepas yang menjadi tamparan hebat kepada pelbagai pihak yang berkepentingan. Walau bagaimanapun, tulisan ini tidak bermaksud untuk menyalahkan mana-mana pihak yang dianggap paling bertanggungjawab dalam isu anak terabai yang kebelakangan ini menjadi isu panas di negara ini.

 
Setiap Orang Boleh Mengubati Dirinya Sendiri?

ubat_sendiriPerkembangan dan teknologi perubatan pada zaman moden yang semakin canggih dan profesional menjadikan sektor perubatan tradisional semakin terpinggir. Walau bagaimanapun, seiring dengan kesan kehidupan moden dewasa ini yang semakin ketandusan nilai-nilai tradisi dan agama, perubatan Islamik masih dilihat sebagai ‘jalan’ penyelesaian ke arah kehidupan yang lebih baik. Selain diyakini sebagai ‘ibu’ segala penawar ubat yang menyembuhkan penyakit fizikal, perubatan Islam juga berkeupayaan untuk menyembuhkan penyakit-penyakit dalaman manusia.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 2 of 15


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.