news menu leftnews menu right
Laman Utama Fokus
Fokus
Angkara SI Kitul

sikitulKehebatan Kerajaan Melayu Melaka sebagai sebuah kerajaan negara kota yang terkenal sebagai empayar kelautan akhirnya runtuh dalam tempoh sepuluh hari sepuluh malam hanya disebabkan kelemahan dari dalam. Melaka merupakan sebuah kerajaan yang besar tetapi segelintir rakyatnya mempunyai jiwa politik yang kecil, berkelahi sesama sendiri dan mudah terpengaruh dengan fitnah.
Melaka pernah dipanggil “Venice of the East” oleh orang Barat. Gelaran itu diberikan kerana kemakmuran ekonomi yang dinikmati oleh penduduk sehingga menarik minat ramai pedagang dari timur dan barat untuk menjalankan transaksi perniagaan dan perdagangan menerusi pelabuhan entreport itu.

 
Tangani Al-Bughah memertabatkan, Agama ,Bangsa dan Negara

bughahKebelakangan ini, sama ada secara sedar atau tidak, ada usaha secara senyap dilakukan oleh kalangan kita yang tidak bertanggungjawab yang mahu menggulingkan kerajaan sah yang dipilih melalui sistem demokrasi, atau disebut sebagai al-bughah.

Menurut Dr.Abdul Qadir Awdah, walaupun para ulama tidak bersependapat dalam memberikan maksud yang tepat mengenai al-bughah, bagi memudahkan pemahaman, ia adalah suatu tindakan sesuatu kumpulan tertentu mahu menjatuhkan kerajaan yang sah, melalui pelbagai cara.

 
Al-Ghaugha Pemecah Belah Umat

alghaughaDalam Islam, kemunculan ekstremis agama bermula apabila berlakunya fitnah yang menyebabkan kematian khalifah ketiga iaitu Saidina Uthman Ibn Affan RA. Ini didorong oleh percampuran api fitnah politik dengan pelampau agama.

 
Usaha Terancang Cabar Ketuanan Melayu

ketuanan-melayu29Herbert George Wells (1866-1946) ketika berumur 30 tahun menulis sebuah novel berlatarbelakangkan sains bertajuk The Island of Dr Moreau. Dr Moreau merupakan seorang saintis dan tinggal di sebuah pulau.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 2 of 11


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.