news menu leftnews menu right
Wawancara
Berbohong Termasuk Gejala Sosial?

bohongSelama ini, persepsi yang timbul di minda masyarakat mengenai gejala sosial dalam kalangan anak muda ialah berkait rapat dengan perilaku negatif yang dilakukan individu seperti terjerumus dengan dadah, seks bebas, mat rempit, mencuri, berjudi, minum arak dan sebagainya. Barangkali tidak terlintas dalam fikiran kita bahawa perilaku suka berbohong dan tidak berkata jujur juga merupakan sebahagian daripada ciri-ciri gejala sosial yang perlu ditangani secara serius.

 
Sinergi Ulama Dan Seniman Dalam Dakwah

Sinergi_Ulama Tidak dapat dinafikan, sifat semula jadi manusia ialah menyukai seni dan hiburan. Seni dan hiburan tidak hanya menjadi alat kepada keperluan manusia untuk menghibur diri daripada kepenatan setelah balik kerja atau menghilangkan tekanan, akan tetapi seni juga menjadi media dakwah yang amat berkesan dalam menyampaikan mesej agama dan penghayatan ajaran Islam.

 
Umat Islam Pelopor Bidang Perniagaan?

kopiDunia perniagaan dan aktiviti-aktiviti ekonomi begitu sinonim dengan dominasi kaum tertentu di negara ini. Sejak sebelum merdeka sehinggalah ke hari ini, tiada mana-mana pihak yang dapat membantah kenyataan tersebut. Senario ini sepatutnya menjadi tamparan kepada kaum Muslim kerana pada asasnya sejak awal kelahiran Islam, bidang perniagaan dan aktiviti-aktiviti ekonomi merupakan bidang yang amat berkait rapat dengan perkembangan Islam.

 
Its Not About How Much You Gain, But …

Hajah_RohaniSeringkali apabila krisis kewangan melanda diri, tanpa teragak-agak kita akan menuding jari kepada kegawatan dan kelesuan ekonomi secara makro sebagai faktor utama. Walaupun hakikatnya cara dan gaya hidup kita sendiri yang tidak diurus dengan baik dan bijaksana yang menjadi punca utama berlakunya krisis kewangan tersebut.

 
« StartPrev1234NextEnd »

Page 1 of 4


Majalah Dakwah Online ©, Resolusi terbaik adalah 1024 x 786, Pelayar sesuai untuk melihat laman web ini adalah Firefox, Valid XHTML and CSS.